Smacznie i rozrywkowo, czyli Święto Ryby w Słupsku

18 września 2011r. | Drukuj

Przez dwa dni mieszkańcy Słupska i turyści mogli uczestniczyć w Święcie Ryby – czyli największym w kraju targu rybnym. Świeże pstrągi, wędzone łososie, węgorze i kilkadziesiąt rybnych dań to specjały przygotowane przez przetwórców i restauratorów.

fot. UM w Słupsku

Słupskie Święto Ryby zorganizowano już po raz piętnasty. Na dwa dni największy w mieście plac przez ratuszem zamienił się w targ rybny. – Wymyślone przez Słupszczan święto ma jeden podstawowy cel – promować jedzenie ryb – mówi Maciej Kobyliński, prezydent Słupska.

Na targu rybnym swoje stoiska otworzyli pomorscy hodowcy ryb, przetwórcy, restauratorzy i handlowcy. Święto ma zachęcić nie tylko słupszczan, ale mieszkańców całego kraju do kupowania, jedzenia i przyrządzania ryb na setki sposobów.

fot. UM w Słupsku

Średnio każdy Polak zjada w ciągu roku 10 kg ryb, zaś mieszkańcy krajów „starej unii” – dwa razy więcej. Z kolei przeciętny Japończyk zjada rocznie aż 40 kg ryb.


Tagi: , , , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: redakcja@gazetakaszubska.pl


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Czytaj także

Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz