fot. UM w Słupsku

Przez dwa dni mieszkańcy Słupska i turyści mogli uczestniczyć w Święcie Ryby – czyli największym w kraju targu rybnym. Świeże pstrągi, wędzone łososie, węgorze i kilkadziesiąt rybnych dań to specjały przygotowane przez przetwórców i restauratorów.

fot. UM w Słupsku

Słupskie Święto Ryby zorganizowano już po raz piętnasty. Na dwa dni największy w mieście plac przez ratuszem zamienił się w targ rybny. – Wymyślone przez Słupszczan święto ma jeden podstawowy cel – promować jedzenie ryb – mówi Maciej Kobyliński, prezydent Słupska.

Na targu rybnym swoje stoiska otworzyli pomorscy hodowcy ryb, przetwórcy, restauratorzy i handlowcy. Święto ma zachęcić nie tylko słupszczan, ale mieszkańców całego kraju do kupowania, jedzenia i przyrządzania ryb na setki sposobów.

fot. UM w Słupsku

Średnio każdy Polak zjada w ciągu roku 10 kg ryb, zaś mieszkańcy krajów „starej unii” – dwa razy więcej. Z kolei przeciętny Japończyk zjada rocznie aż 40 kg ryb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.