fot. sxc.hu

Lato to ulubiona pora roku wielu z nas. Jest to również okres, który stawia przed naszym organizmem znaczne wymagania. Tylko przemyślana dieta jest w stanie sprostać wyzwaniom, jakie niosą ze sobą upały.

fot. sxc.hu

Co zatem, warto jeść w okresie letnim? Najprościej mówiąc bierzmy przykład z krajów, w których upały są codziennością. Dieta śródziemnomorska jest idealnie dostosowana do potrzeb organizmu w czasie upałów.

Przede wszystkim woda, woda i woda. Latem zapotrzebowanie na płyny wzrasta. Wskazane jest noszenie przy sobie butelki wody mineralnej. Codziennie powinniśmy wypić minimum 2l płynów, w  postaci wód butelkowanych, świeżych soków owocowo-warzywnych, zup i produktów mlecznych.

 

fot. sxc.hu

Doskonałym napojem mogą okazać się również maślanki i kerify z dodatkiem dowolnych owoców: truskawek, jagód, banana, malin itp. Mają wiele zalet, a przy okazji są orzeźwiające, sycące i dostarczają cennych probiotyków, witamin i składników mineralnych.

W okresie letnim pamiętać musimy także o potasie, który tracimy przez skórę. Pierwiastek ten dostarczają pomidory, kiwi, banany, awokado, truskawki, seler, rośliny strączkowych.

Dla uzyskania ładnej opalenizny i naturalnej ochrony skóry przed promieniami UV, spożywaj pokarmy bogate w beta karoten(m.in.marchew, morele, brokuły, dynię, brzoskwinie, melony, mango, szpinak, sałata). Działają one jak naturalny filtr. Chronią skórę przed nowotworami.

 

W lato zachęcani jesteśmy do przygotowywania lekkich posiłków. Szkoda tracić dodatkową energię na trawienie ciężkich dań. Bogactwo warzy i owoców także zachęca do korzystania z ich dobrodziejstw. Dzięki temu będziemy czuli się lekko i z każdym dniem odczujemy przypływ energii. Przy okazji oczyścimy organizm z nagromadzonych toksyn.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.