fot. archiwum

Potrawy z Kaszub, Kociewia, Żuław i innych regionów na Pomorzu, co rusz wzbogacają listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

fot. archiwum

17 czerwca dokonano najnowszych wpisów.  Na listę dopisano: prawdziwki suszone z Borów Tucholskich, szynkę wieprzową gotowaną (peklówka gotowana), ser topiony na parze z kminkiem, szarpak (kapuśniak borowiacki) oraz choczewskie wino z róży. Spis obejmuje już 118 przysmaków z naszego regionu, a wśród nich m.in. chleb pumpernikiel, metkaklopsiki z pomuchla, drobné miãso, czy mus ze słynnych pomorskich truskawek – kremowe malënë.

Województwo pomorskie pod względem ilości zarejestrowanych produktów zajmuje drugą pozycję. Wyprzedza nas tylko śląskie – zaledwie o cztery pozycje. Wpis na listę produktów tradycyjnych jest jednym ze sposobów na promocję regionu.

 

Lista produktów tradycyjnych według województw. / fot. Ministerstwo Rolnictwa

Produkt może zgłosić każdy wytwórca – i przedsiębiorstwo, i osoba prywatna, i stowarzyszenie. Wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Jednak nie każdy wyrób może znaleźć się na liście. Jednym z warunków jest udowodnienie, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod. Na poparcie swojego wniosku warto zacytować źródła historyczne, w których zgłaszany produkt jest wymieniany i opisywany, przedstawić kserokopie starych etykiet lub kart z oryginalnym przepisem.

Pełen wykaz produktów z wszystkich województw znajduje się na stronie ministerstwa: www.minrol.gov.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.