Jednak winne są kiełki!

10 czerwca 2011r. | Drukuj

Niemcy znaleźli wreszcie źródło zakażeń groźną bakterią. Wyhodowane w Dolnej Saksonii (okolice Hanoweru), kiełki fasoli są źródłem infekcji wywołanej niebezpieczną bakterią EHEC – informuje Instytut Kocha. Bakteria  uśmierciła już  32 osoby i spowodowała chorobę u ponad 3 tys. ludzi.

fot. archiwum: Kiełki fasoli

O takich efektach badań poinformowały już pięć dni temu niemieckie władze. Minister rolnictwa Dolnej Saksonii Gert Lindemann powiedział wówczas, że także kiełki innych roślin z gospodarstwa ekologicznego w regionie Uelzen między Hamburgiem a Hanowerem są podejrzane. Dotyczy to łącznie 18 różnych mieszanek kiełków, w skład których wchodzą m.in. kiełki różnych odmian groszku, fasoli i rzodkiewki, które są chętnie kupowane także w naszych marketach. Minister oświadczył, że farmę zamknięto, a całą jej produkcję wycofano. Dziś przypuszczenia te powtórzył przedstawiciel Instytutu Kocha. Niemieccy naukowcy znaleźli otwartą paczkę kiełków w domu rodziny, która zachorowała w wyniku zakażenia bakterią EHEC. Bakteria ta zabiła dotychczas w Europie 32 osoby większość w Niemczech. Chorobę stwierdzono już u ponad 3 tysięcy osób.


Tagi: , , , ,

Zapraszamy ponownie na www.gazetakaszubska.pl
Kontakt: [email protected]


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/umedia/domains/gazetakaszubska.pl/public_html/wp-content/themes/gk02/functions.php on line 133
Komentarze do artykułu (dodaj własny »).

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu.
Jeżeli masz ochotę, rozpocznij dyskusję.
Skorzystaj z formularza znajdującego się poniżej.

Dodaj komentarz