fot. Wikipedia

Silna, agresywna ryba walcząca do końca o przetrwanie to wyzwanie dla każdego wędkarza. Lubiący emocje z tym związane, powinni spróbować połowu belony, zwanej też kaszubskim marlinem.

Belona to ryba zamieszkująca akwen północnego Atlantyku od Morza Norweskiego na północy aż po Morze Śródziemne, Czarne i Azowskie na południu Europy. Podczas tarła, podchodzi blisko brzegów. W Polsce okres ten wypada na przełomie maja i czerwca, gdy belona wielkimi ławicami wpływa na płytkie wody Zatoki Puckiej, a wędkarze organizują zawody zwane BELONADĄ.

 

fot. Wikipedia

Rybacy odławiają wówczas ogromne ilości belony, a w miejscowych smażalniach i restauracjach jest wtedy okazja do spróbowania smacznego chudego mięsa tej bardzo sezonowej ryby. Ciekawostką jest zielonkawa barwa ości. Rybacy zapewniają, że w ciemnościach świecą one delikatnym zielonkawym światłem, co świadczy o dużej zawartości fosforu.

[youtube_sc url=http://youtu.be/QkN7j8TTf-k]

W tym roku burzliwą dyskusję w środowisku wędkarskim wywołała decyzja ministra rolnictwa, który nieoczekiwanie wprowadził jednostkowy limit połowu belon. Wcześniej wędkarze mogli złowić do 5kg ryby, obecnie obowiązuje ich limit 5 sztuk. Rozżaleni są szczególnie uczestnicy Belonady – co roku jeden z pucharów wędrował do osoby, która podczas zawodów złowiła największą ilość tych ryb. Urzędnicy tłumaczą swoją decyzję ujednoliceniem naszych przepisów do Unijnych.  Limit nie dotyczy rybaków, którzy sieciami wyławiają setki belon.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.